Historiek

In 1934 werd onder impuls van de E.H. Platteau en de vrijgevigheid van de Gijzegemse bevolking een verlaten vellenfabriekje aangekocht. Deze fabriek werd verbouwd tot een polyvalente zaal “Het patronaat”. De verbouwing was in 1938 voltooid en heeft gedurende vele jaren onderdak gegeven aan verschillende bonden zoals: de chiro, de KWB, jeugdhuis Jome, het Sint-Martinuskoor, enz…
Talrijke bekende figuren hebben er opgetreden!

De zaal onderging in de loop der jaren echter nooit belangrijke veranderingen of renovaties. Enkel na een kleine brand in het begin van de jaren negentig bracht men enkele vernieuwingen aan. In 1997 werd de zaal, die tot dan in het bezit was van de dekenij Aalst, overgenomen door de nieuw opgerichte VZW Parochiale Werken Gijzegem. Omdat de toestand van de zaal niet meer voldeed aan de huidige normen en regels als ontmoetingscentrum, werd aan renovatie gedacht.

Eind november 2002 werd dan door een 15 tal KWB’ers gestart met de verbouwingswerken. Een nieuwe keuken en sanitair blok werden bijgebouwd en ook de binnenafwerking van de zaal werd grondig onder handen genomen. Met beperkte financiële middelen, maar dank zij de steun van de vele mensen die deelbewijzen kochten en de inzet van de talrijke vrijwilligers, werd heel wat bereikt! Na 3 jaar verbouwing, eind 2005, kon de zaal eindelijk weer worden gebruikt.

Grote Zaal De LooierijMaar…alle renovatie is nog niet voltooid, het dak, de kleedkamer, het podium en het sanitair in de kelder wachten nog op vernieuwing. De realisatie hiervan zal afhangen van de financiële middelen en de blijvende inzet van de bouwploeg! De vernieuwde zaal, het vroegere vellenfabriekje, het patronaat, werd omgedoopt tot het ontmoetingscentrum “DE LOOIERIJ” en het kleine vergaderzaaltje boven wordt nu” ‘T VELLEKEN” genoemd.

De zaal heeft een ruimere bestemming gekregen: niet alleen de bonden kunnen het gebruiken als ontmoetingsplaats om hun activiteiten te organiseren, maar ook voor communiefeesten, trouwfeesten,babyborrels, voordrachten, toneelopvoeringen,optredens, enz… kan de zaal gehuurd worden.

De voormalige vellenfabriek is nu een modern ontmoetingscentrum geworden voor alle mensen, een plaats waar iedereen zich thuis voelt!

Reacties zijn gesloten.